Chiptuning

Manninck Chiptuning

Bij Manninck is het ook mogelijk om je auto te voorzien van meer vermogen (PK) en koppel (Nm). Waardoor de auto sneller, comfortabeler en zuiniger rijdt. Dat doen we door middel van chiptuning.

Wat is Chiptuning?

Chiptuning is het softwarematig verhogen van het motorvermogen van de auto. Elke motor van een moderne auto wordt door een ECU (computer van de motor) aangestuurd. Deze is het elektrisch brein van de motor en zorgt voor oa de hoeveelheid brandstof die hij in moet spuiten, ontstekingstijdstip en de turbodruk. Met chiptuning optimaliseren wij deze software voor een verbeterde motorprestatie. Deze software is vaak geschreven met ruime marges door de fabrikant. Dit omdat de software niet specifiek voor elke land gemaakt wordt. Landen over de hele wereld verschillen veel met elkaar qua wegen, steilte en temperatuur. De fabrikanten nemen dan het gemiddelde en gaat ten koste van het vermogen van de auto. Deze marges gebruiken wij om zonder schade de motor te optimaliseren.

Voordelen van Chiptuning

  • Meer Pk’s (vermogen) en Nm (koppel)
  • Meer comfort- en rijplezier
  • De auto wordt zuiniger in brandstof verbruik tot wel 8%
  • Emissienormen blijven behouden

Hoe werkt chiptuning in de praktijk

We beginnen met een diagnose uitleesapparaat voor het uitlezen van de auto op eventuele foutcodes, dit om er zeker van te zijn dat we probleemloos verder kunnen gaan met het chippen.

Daarna zijn er 3 mogelijkheden om de ECU uit te lezen, dit varieert van merk en type auto en motor.

1 - OBD-methode

Bij de OBD-methode worden de originele data, die door de fabrikant is gemaakt, uit de ECU gelezen, aangepast en weer veilig teruggezet. OBD tuning is de snelste methode omdat de chip niet meer wordt vervangen, maar wordt herschreven. Er hoeft dus niks meer worden gedemonteerd of te worden gesoldeerd. Er wordt verbinding gemaakt via de OBD-stekker.

2 - Bench mode

Hierbij moet eerst de ECU uit de auto worden gedemonteerd om vervolgens via de juiste pinnen verbinding te maken met onze chiptuning-tool.

3 - Boot mode

Bij Boot mode wordt het nog een stuk ingewikkelder, na het demonteren van de ECU moet deze opengemaakt worden om zo bij de printplaat te komen, zodat er via de juiste solderingen verbinding kan worden gemaakt. Bij 80% van de moderne auto kan chiptuning via OBD worden verricht en is het simpelste en veiligste manier. Het terugzetten van de originele software is in elke gevallen altijd mogelijk.

Garantie

Wij geven 5 jaar lang garantie op de software.

Hoelang duurt het?

Het chippen via OBD neemt ongeveer 2 a 3 uur in beslag. Bij de overige methodes kost het meer tijd en hangt dit ook af van welk type auto. Wij beschikken over een leenauto die je eventueel mee kan nemen tijdens het proces.